ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΝΔΡΙΤΣΙΩΤΩΝ.

2016-02-09 16:00

Πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία σε Αίθουσα του “HOTEL PORTO PALACE”  της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18:00, η συνάντηση Εκπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Μανδριτσιωτών: Μανδρών–Κιλκίς, Θέρμης-Θεσσαλονίκης, Ζαγκλιβερίου-Θεσσαλονίκης, όπως  και ατόμων-πυρήνων (ελκόντων την καταγωγή από Μανδρίτσα) από Σουρωτή-Θεσσαλονίκης και Μουσθένη-Καβάλας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου.

Τη συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Μανδριτσιώτης  Υπουργός  κ. Καράογλου Γ. Θεόδωρος, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες αυτής.

Παρόντες ήταν οι κάτωθι:    α. από το Δ.Σ. του Συλλόγου Μανδριτσιωτών – Θρακιωτών Θέρμης: η κα. Μαρία Καμπουρίδου, Πρόεδρος, ο κ. Τσιλίκης Νικόλαος, Αντιπρόεδρος, η κα. Βαβαϊτου Βάσω, Μέλος και ο κ. Καμπουρίδης Χρήστος, ιδρυτικό Μέλος,    β. από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρών-Κιλκίς: ο κ. Βασιλειάδης Γαβριήλ, Πρόεδρος, η κα. Νικηφορίδου Τασούλα, Αντιπρόεδρος, η κα. Πεϊκίδου Μαρία, Γραμματέας κα ο κ. Παντελέρης Σάββας, Μέλος,    γ. από το Δ.Σ. του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου: ο κ. Κοπαρανίδης Νικόλαος, Πρόεδρος, ο κ. Σίλκογλου Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος, ο κ. Χρυσοχοΐδης Χρήστος, Γραμματέας, ο  κ. Χρυσοχοΐδης Κανάκης, Μέλος  και ο κ. Μωραϊτης Μιχαήλ, Μέλος,      δ.  από τη Σουρωτή οι κ.κ. :  Τοπαλίδης Άγγελος, Τοπαλίδης Δημήτριος, Τοπαλίδης Ιωάννης, Τσιγγίδης Γεώργιος, Φοινικόπουλος Χρήστος του Αγγέλου και   Φοινικόπουλος Χρήστος του Δημητρίου    και   ε. από τη Μουσθένη – Καβάλας ο κ. Τσιμπικτσόγλου Βασίλειος.            

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και σε κλίμα άριστης συνεργασίας, οι παριστάμενοι Μανδριτσιώτες συζήτησαν διεξοδικά τις εξής ενδεικτικές προτάσεις κοινών δραστηριοτήτων ( οι οποίες  μοιράστηκαν και σε φωτοαντίγραφα) που εισηγήθηκε ο κ. Κοπαρανίδης Νικόλαος, Πρόεδρος του  Δ.Σ. του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου:    1. Διάσωση και Ανάδειξη των Μνημάτων των Προγόνων μας στη Μανδρίτσα – Βουλγαρίας (καταγραφή και χαρτογράφηση Μνημάτων, φωτογράφιση όλων των  επιτύμβιων πλακών των Προγόνων μας, συγκέντρωση και φύλαξη των σκόρπιων επιτύμβιων πλακών, καλλωπισμός χώρου, κ.τ.λ.),   2. Αναζήτηση, διάσωση και μελέτη των Αρχείων (Δηματολόγια, Ληξιαρχικές Πράξεις: Γεννήσεων, Γάμων και Θανάτων, Πράξεις Συμβουλίων, κ.τ.λ.) της πρώην (μέχρι και 13 – 10 – 1913) Κοινότητας Μανδρίτσας,  3. Συντονισμός για κοινή και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση της «απαράδεκτης και σκόπιμης προπαγάνδας βουλγάρικης Ιστοσελίδας» περί δήθεν «Μανδρίτσας - αλβανικού  χωριού στη Βουλγαρία»,    4. Δημιουργία κοινού  Ιστότοπου (με ξεχωριστή ανά Σύλλογο σελίδα)  καταγραφής  δραστηριοτήτων  των απανταχού Μανδριτσιωτ(ισσ)ών,   5.  Καταγραφή και διάσωση της Γλώσσας (ηχητικά),  της Ιστορίας, των Εθίμων, Κειμηλίων, Φωτογραφιών,  κ.τ.λ.  των Προγόνων μας, π.χ. μέσω του  «Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού», κ.τ.λ.,     6. Συνεχής και παντί τρόπω Προβολή της Μανδρίτσας,  Γενέτειρας των Προγόνων μας,    7. Καταγραφή απανταχού Μανδριτσιωτ(ισσ)ών και των ασχολιών τους,  8.Δημιουργία νέων (όπου δεν υπάρχουν) Συλλόγων ή Πυρήνων Μανδριτσιωτ(ισσ)ών,     9. Δημιουργία  Ομοσπονδίας των απανταχού Μανδριτσιωτ(ισσ)ών,  10. Κοινές Εκδηλώσεις: π.χ. Συνεστιάσεις, Διαλέξεις, Εκδρομές, κ.τ.λ. των απανταχού Μανδριτσιωτ(ισσ)ών,  11. Κοινή Έκθεση κειμηλίων, αντικειμένων, φωτογραφιών,  εγγράφων, κ.τ.λ. των Προγόνων μας   και    12. Μετάφραση (από τα Ισπανικά) του Βιβλίου του αείμνηστου Παπαθεοδώρου. 

Ακολούθως, ο  Υπουργός  κ. Καράογλου Γ. Θεόδωρος κλείνοντας τις εργασίες της Συνάντησης, ως συντονιστής, ανακοίνωσε τα εξής πορίσματα αυτής (σε πρώτη φάση):   α. να συνταχθεί σχετική Επιστολή, που θα αποσταλεί στο ΥΠ.ΕΞ, στη Βουλή, στον Πρέσβη στη Σόφια και στον Σύλλογο της Μανδρίτσας, που θα αντικρούει τεκμητιωμάνα την προπαγάνδα περί Μανδρίτσας – αλβανικού χωριού  (ανέλαβαν ο  κ. Κοπαρανίδης Νικόλαος, Πρόεδρος του  Δ.Σ. του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου και ο κ. Τοπαλίδης Δημήτριος, από Σουρωτή ),    β. να κατατεθεί σχετική Ερώτηση στη Βουλή από τον κ. Καράογλου Γ. Θεόδωρο,    γ. να οργανωθεί κινητή  Έκθεση Φωτογραφιών, Κειμηλίων, κ.τ.λ.  Μανδριτσιωτ(ισσ)ών και Μανδρίτσας  (ανέλαβε ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών), που θα εκτίθεται διαδοχικά σε χωριά που κατοικούν Μανδριτσιώτ(ισσ)ες, όπου θα γίνεται και σχετική ομιλία (με προβολή POWER POINT) από τον κ. Κοπαρανίδη Νικόλαο και θα ακολουθούν σχετικές εκδηλώσεις.,    δ. να δημιουργηθεί σχετικό DVD για τη Μανδρίτσα και τους/τις Μανδριτσιώτ(ισσ)ες  (ανέλαβε ο Σύλλογος Μανδριτσιωτών – Θρακιωτών Θέρμης),    ε. να δημιουργηθεί κοινός Ιστότοπος (με ξεχωριστή ανά Σύλλογο σελίδα)  καταγραφής  δραστηριοτήτων  των απανταχού Μανδριτσιωτ(ισσ)ών και με ονομασία: www. mandritsa. gr  (ανέλαβε ο Υπουργός κ. Καράογλου Γ. Θεόδωρος),  ε. να γίνει καταγραφή   των απανταχού Μανδριτσιωτ(ισσ)ών και των ασχολιών τους (ανέλαβαν  όλοι οι Σύλλογοι) και στ. να μεταφραστεί (από τα Ισπανικά) το βιβλίο του Μανδριτσιώτη αείμνηστου Παπαθεοδώρου (ανέλαβε ο κ. Μωραϊτης Μιχάλης).

Οι παριστάμενοι/ες συμφώνησαν να γίνουν τα ανωτέρω  αποδεκτά σε πρώτη φάση, δεσμευόμενοι  ότι  οι άλλες προτάσεις του κ. Κοπαρανίδη Νικολάου θα ιδωθούν άμεσα μελλοντικά.  Συμφωνήθηκε, ακόμη, η επόμενη συνάντηση των Δ. Σ. και εκπροσώπων των απανταχού  Μανδριτσιωτ(ισσ)ών να γίνει στις Μάνδρες – Κιλκί ς (Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου),  την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 11:00΄π.μ.

Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν η υπέροχη φιλοξενία και ο μπουφές του Μανδριτσιώτη  Υπουργού  κ. Καράογλου Γ. Θεόδωρου, τον οποίο και ευχαρίστησαν όλοι/ες οι παριστάμενοι/ες.

Σημείωση: Σχετικές (8) φωτογραφίες υπάρχουν αναρτημένες στο "Φωτογκαλερί" της Ιστοσελίδας μας. 

Επαφή

mandritsiotes-zagliveriou

Ζαγκλιβέρι-Λαγκαδά
57012

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode