ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ

2013-09-20 16:29

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΑΝΔΡΙΤΣΙΩΤΩΝ  ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

 Ζαγκλιβέρι,  16 – 9 - 2013

 

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟΥ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΠΡΟΣ  ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΝΕΣ/ΟΥΣ  ΜΑΝΔΡΙΤΣΙΩΤΙΣΣΕΣ/ΤΕΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ  ΤΑ  ΕΚΑΤΟ (100) ΧΡΟΝΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΕΚΠΑΤΡΙΣΜΟ  ΤΩΝ  ΠΡΟΓΟΝΩΝ  ΜΑΣ  ΑΠΟ ΤΗ  «ΜΑΝΔΡΙΤΣΑ».

 

Αγαπητές/τοί Ζαγκλιβερινές/νοί  Μανδριτσιώτισσες/τες,

Έχουν περάσει ακριβώς εκατό (100) χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα (Σάββατο 13 Οκτωβρίου 1913) του αναγκαστικού εκπατρισμού των Προγόνων μας από την όμορφη και πλούσια – τότε – Κωμόπολη της Μανδρίτσας (πρώην Ανατολικής Ρωμυλίας και νυν Νοτιο-Ανατολικής Βουλγαρίας).

                Είναι βέβαιο ότι η/ο  καθεμιά/καθένας από εμάς, που καταγόμαστε ή έλκουμε την καταγωγή από τη Μανδρίτσα,  «κουβαλάμε» αρκετές διηγήσεις από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες για την πατρίδα των Προγόνων μας,  αρκετές γνώσεις από τα ελάχιστα σχετικά γραπτά κείμενα και κειμήλια, όπως επίσης και ποικίλες εντυπώσεις από τυχόν επισκέψεις σε αυτή.

                Η πρώην Κωμόπολη της Μανδρίτσας, μέχρι και το 1913,  διέθετε υψηλό πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο. Απολάμβανε, τουλάχιστον επί 150  περίπου χρόνια, Ελληνική Παιδεία και Εκπαίδευση αξιοζήλευτη και για τη σημερινή εποχή.  Ήταν μία Κωμόπολη  Ορθόδοξων Χριστιανών Αρβανιτών, δίγλωσσων (ομιλούσαν αρβανίτικα και ελληνικά), με έντονη την ελληνική εθνική συνείδηση, με 600 περίπου σπίτια και 3.000 περίπου κατοίκους, η οποία  με καθεστώς Οθωμανικής κυριαρχίας  διέθετε τότε  δύο Εκκλησίες με τρεις Ιερείς και τρία Σχολεία (Αστική Σχολή, Παρθεναγωγείο και Νηπιαγωγείο)  με 450 μαθητές/τριες και με δέκα τέσσερις  Δασκάλους και ένα Σχολάρχη. Επίσης, την Υγεία των Προγόνων μας διαχρονικά φρόντιζαν τέσσερις Μανδριτσιώτες Ιατροί (απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ των οποίων ο ένας είχε ειδικευθεί  στο Παρίσι). 

                Τα εκατό (100) ολόκληρα χρόνια που πέρασαν, οι ανάγκες της ζωής, οι τυχόν επαγγελματικές ενασχολήσεις, η τύχη και ενδεχομένως  άλλοι λόγοι  ανάγκασαν πολλές/ούς από εμάς τις/τους Ζαγκλιβερινές/νούς  Μανδριτσιώτισσες/τες να κατοικούμε σήμερα σε διαφορετικές πόλεις και χωριά.  Αναμφίβολα, όμως, μας ενώνει η κοινή καταγωγή, τα κοινά ήθη και έθιμα, τα ίδια συναισθήματα, οι ίδιες επιθυμίες, κ.τ.λ.

                Αγαπητές/τοί Ζαγκλιβερινές/νοί Μανδριτσιώτισσες/τες,

στα πλαίσια της συμπλήρωσης εκατό (100) χρόνων από τον βίαιο εκπατρισμό των Προγόνων μας, αισθανόμενοι την υποχρέωση να τιμήσουμε τη Μνήμη τους, αποφασίσαμε, ως Δ. Σ. του «Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου», να διοργανώσουμε σχετικές Εκδηλώσεις Μνήμης στη Μανδρίτσα, κατά το τριήμερο 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2013.

Έχοντας τις ανωτέρω σκέψεις ως φάρο, πιστεύουμε ότι όλες/οι  εμείς οι Ζαγκλιβερινές/νοί, που καταγόμαστε ή έλκουμε την καταγωγή από τη Μανδρίτσα, κατ΄ αρχάς οφείλουμε – ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τις/τους Προγόνους μας – να  συμμετάσχουμε στην τριήμερη  Εκδρομή – Επίσκεψη Μνήμης στη Μανδρίτσα, γενέτειρας των Προγόνων μας. 

 

    Τελειώνοντας, σας παρακαλούμε πολύ να ενημερώσετε σχετικά με τα παραπάνω όλες/ους τις/τους συγγενείς σας, που κατάγονται ή έλκουν την καταγωγή από τη Μανδρίτσα.  Είναι κατανοητό ότι ίσως υπάρξουν και άτομα που, άθελά μας, θα παραλείψουμε  να τα  ειδοποιήσουμε.  Για αυτό, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη βοήθειά σας.  Όλες/οι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα τους στόχους μας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή  και τη βοήθειά  σας.

                     

Με  τιμή:

   Τ ο     Δ ι ο ι κ η τ ι κ ό     Σ υ μ β ο ύ λι ο:

 

Πρόεδρος                                                         Συμεωνίδης Δ. Γεώργιος.

Αντιπρόεδρος                                                  Σίλκογλου  Ευάγγελος.

Γενικός  Γραμματέας                                        Κοπαρανίδης Νικόλαος.

Ταμίας                                                             Στεφανίδης  Γεώργιος.

Μέλος – Γεν. Έφορος                                        Καράογλου Κλ. Θεόδωρος.

Μέλος – Υπ. Εκδρομών                                      ΧρυσοχοΪδης  Κανάκης.

Μέλος  - Υπ. Εκδηλώσεων                                Ναλμπαντίδης Κωνσταντίνος.

 

 

 

 

Σημείωση:     Κυκλοφόρησε το σχετικό Πρόγραμμα της τριήμερης Εκδρομής – Επίσκεψης.

 

E-mail Συλλόγου:        www.mandtritsiotes-zagliveriou.com

Επαφή

mandritsiotes-zagliveriou

Ζαγκλιβέρι-Λαγκαδά
57012

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode